Studijsko putovanje

Ovog smo vikenda, od 23. do 26. rujna 2021. obišli tri dobra primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. To su Ždralice iz Daruvara, Humana Nova iz Čakovca i Croatia Open Land iz Karlovca. Svaki je od ovih primjera drugačiji, no zajednička im je želja za ulaganjem u lokalnu zajednicu i njezin razvoj i boljitak. Kako to čine?

Ždralice, Daruvar

Ždralice su udruga koja od 2013. godine provodi projekte u svrhu osnaživanja dugotrajno nezaposlenih  žena, njihovom pripremanju za tržište rada i uključivanju u aktivnosti izvan kuće. U ovome trenutku zapošljavaju sedam krojačica za izradu jedinstvenih rukotvorina koje možete vidjeti u galeriji fotografija ili naručiti s njihove web stranice. Osim zapošljavanja marginaliziranih skupina, Ždralice vode brigu i o okolišu jer dobar dio tekstila recikliraju i od njega izrađuju prodajne artikle. Kako izgledaju možete pogledati ovdje

Humana Nova, Čakovec

Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca potvrđuje potrebu za recikliranjem tekstilnog otpada i uključivanjem marginaliziranih skupina na tržište rada. Njihov tim broji 44 osobe od čega su čak 25 osobe s invaliditetom, a 13 ih je iz skupine marginaliziranih osoba. Prikupljaju staru odjeću diljem Hrvatske i sortiraju je ovisno o daljnjim obradama. Dio tekstila odlazi u second-hand trgovine, dio se kroji za izradu nove odjeće, a dio se reže u indusrtijske svrhe ili prerađuje u filc. Na ovaj način brinu istovremeno o dobrobiti planeta i dobrobiti zajednice. S njihovim radom i artiklima možete se upoznati ovdje.

Croatia Open Land, Karlovac

Karlovački Croatia Open Land nudi potpuno drugačije usluge od prethodna dva primjera. Orijentirani su životu u prirodi i kao turistička agencija nude različite rute i načine uživanja u zelenilu i plavetnilu. To znači da za svoj izlet možete birati po želji, od trekkinga, raftinga, safarija do leta helikopterom ili spavanja pod zvjezdanim nebom usred šume. Ako treba, pobrinut će se i da vas zaštite od ličkih medvjeda. Za pogled na njihove avanture posjetite njihovu web stranicu ovdje.

Svi navedeni primjeri društvenog poduzetništva pomogli su nam u ostvarivanju naših zadanih ciljeva. Upoznali su nas s mogućnostima i  potencijalnim problemima s kojima ćemo se na putu susreti. Bilo je iznimno korisno čuti njihove priče, podijeliti iskustva i upoznati se s različitim načinima rada i uslugama koje nude.

 

Projekt građanske demokratske inicijative

pgdi

Možda nikada niste upamtili naše ime, a možda nas ipak znate kao P.G.D.I.

Dopustite da vam se predstavimo!

Udruga smo koja zapošljava ljude željne pozitivnih promjena. Ono što nas razlikuje od drugih je to što svoje želje pretvaramo u stvarnost. Istina je da nije lako i da ne znamo sve što nas očekuje, ali vjerujemo u to da predanim radom možemo postati uspješni društveni poduzetnici.

Projektom “Razvoj društvenog poduzetništva u Belom Manastiru” otvaramo svoja vrata svim građanima.

Saznajte više o nama

Leave A Comment